Dla jakiego m równanie x^2 - 4|x| + m + 1 = 0
Jednorożec Michał: Dla jakiego m równanie x2 − 4|x| + m + 1 = 0
wiem ,że jeśli równanie ma mieć dwa różne rozwiązania to Δ>0 ale coś mi nie wychodzi
wynik to : m∊ (−∞ ; −1) U {3}
proszę o pomoc
12 maj 17:10
ICSP: t = |x|
dwa rożne rozwiązania :
1o Δ = 0 ⋀ x0 > 0
2o Δ > 0 ⋀ x1x2 < 0
12 maj 17:12
52: Δ=0 w tym zadaniu, bo masz przecież tam |x|
12 maj 17:13
marzenka: zrób dwa równania w zależnosci od x>0 i x<0
12 maj 17:14
ICSP: oczywiście t
0 > 0 oraz t
1t
2 < 0
Jakoś z przyzwyczajenia napisałem x
12 maj 17:16