Trygonometria - kiełbasa.
Blue: Wyznacz zbiór wartości funkcji f określonej wzorem f(x) =
√logcos2πx
Proszę o dokładne wytłumaczenie, bo w ogóle nie wiem, jak rozwiązać to zadanie .
12 maj 17:04
Mariusz95: log(cos2πx)>=0
cos2πx>=1
2πx=2kπ; k⊂C
x⊂C
o to chodziło?
12 maj 17:32
Mariusz95: a nie sory to jest dziedzina nie doczytałem że chodzi o zbiór wartości
12 maj 17:34
Kaja: tylko że rozwiazaniem nierówności cosx≥1 jest x=2kπ, k∊C
no i teraz dla każdego takiego x ten cosinus równa się 1. log1=0, czyli f(x)=0 dla każdego x z
dziedziny. ZW={0}
oczywiście należało by jeszcze założyć że cos2πx>0.ale to i tak ZW nie zmieni
12 maj 17:37
J: Wydaje mi się,że funkcja ta może osiągnąć tylko wartość 0 , dla cos2πx = 1.
12 maj 17:38
Mariusz95: w każdym bądź razie w dziedzinie cos2πx=1
więc f(x)=√log1=√0=0
12 maj 17:40
Blue: Dzięki Kaja, trochę zagmatwane to zadanko, ale chyba ogarniam
12 maj 17:43
Blue: Nie przepadam za logarytmami...
12 maj 17:44
Blue: Dzięki wszystkim ogólnie. Sprawdziłam z tyłu − wynik to 0 , zgadza się
12 maj 17:44