okrąg wpisany w trójkąt
maturzysta: Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt prostokątny, wiedząc że wysokość tego trójkąta opuszczona
z wierzchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 2 i 6.
Poproszę o wskazówki jak to zrobić.
12 maj 16:27
5-latek:

Z twierdzenia o wysokosci opuszconej z wierzcholka kata prostego w trojkacie prostokatnym mamy
h=
√2*6=
√12= 2
√3
Z twierdzenia Pitagorasa oblicz teraz dlugosc odcinkow AB i BC
AC=8
teraz nastepny wzor P
tr= p*r gdzier p− polowa obwodu (a mozesz juz policzyc i r− promien
okregu/kola wpisanego w trojkat i wylicz z niego r
12 maj 16:42