rozwiaż zadanie tekstowe
aaaaa :): ojciec i syn maja razem 47lat, Sześć lat temu ojciec był o 6 razy starszy od syna. Ile lat ma
obecnie każdy z nich a ile miał 6 lat temu?
12 maj 15:36
Janek191:
To zadanie było rozwiązywane kilka dni temu
12 maj 15:39
Hajtowy:
x − wiek ojca teraz
y − wiek syna teraz
x+y=47
x−6=6(y−6)
Rozwiąż
12 maj 15:40
Marcin:
x+y=47
x−6=6(y−6)

x=36 y=11
12 maj 15:40
Hajtowy:
Marcin, po co?
12 maj 15:41
Janek191:
Patrz u mnie: 11 V 15.16
forum/250049html
12 maj 15:41
Marcin: co po co?
12 maj 15:42
Hajtowy: Po co zrobiłeś do końca
12 maj 15:45
Marcin: Do końca nie zrobiłem
12 maj 15:47