Wyznacz miarę kąta ostrego, który tworzą wskazówki zegara o godzinie :
Laluś: Wyznacz miarę kąta ostrego, który tworzą wskazówki zegara o godzinie :
a) 1740
b)2220
c)1215
d)210
e)2300
W szkole 1530 zrobiliśmy tak : 60'−360 stopni 1'−6stopni więc 12,5' * 6 stopni =75
stopni.
Problem tkwi w tym, że z kolejnymi przykładami nie potrafię sobie poradzić..
12 maj 15:04
12 maj 15:07
Janek191:
a)
360
o : 12 = 30
o
Między 5 , a 8 jest 3*30
o = 90
o
| | 40 | |
Między 5 , a wskazówką godzinową jest |
| *30o = 20o |
| | 60 | |
90
o − 20
o = 70
o
Odp. 70
o
=========
12 maj 15:24