ciągi
Wanda_: 1.O nieskończonym ciągu bn wiadomo że bn=8+10+12+...+(2n+16)
zapisz wzór na n−ty wyraz ciągu w postaci iloczynu dwóch dwumianów liniowych.
Udało mi się jak narazie dojść do tego, ale nie wiem jak dalej
bn = 8+10+12+...+(2n+16)
bn = 2 [4+5+6+...+(n+8)]
12 maj 14:36
Mariusz: trzeba skorzystać ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
12 maj 14:38
Mariusz: | | 8+2n+16 | |
bn= |
| (n+5)=(n+12)(n+5) |
| | 2 | |
12 maj 14:41
Wanda_: a skąd to się wzięło to n+5?
12 maj 14:54
Mariusz95: n+5 to jest ilość liczb w ciągu
można to obliczyć korzystając ponownie z własności ciągu arytmetycznego
2n+16=8 +2(x−1) gdzie 2 to jest róznica ciągu
stąd x=n+5
12 maj 14:56
razor: a
n = a
1 + (n−1)r = a
1 + nr −r
nr = a
n − a
1 +r
12 maj 14:57
Wanda_: okey a ile wynosi an ?
12 maj 15:08
Mariusz95: 2n+16
12 maj 15:10
Wanda_: już wiem 8
12 maj 15:10
Wanda_: a an 2n+16
12 maj 15:10
Wanda_: a r?
12 maj 15:11
jakubs: r=2
bo 10−8=2
12 maj 15:13
Wanda_: a jak mam obliczyć a205
12 maj 15:20
J: a205 = a1 + 204*r
12 maj 15:25
Wanda_: J
liczyłam tak i mi wyszło żę a205=416
a w odpowiedziach jest 45 570
12 maj 17:09
J: Sorry ... a
205 = (205 + 12)(205 +5) = 45570..
12 maj 17:15
Wanda_: dziękuję
12 maj 17:18
Artur: Wydaje mi się,że w podr jest źle bo podstawiająć pod ten wzór 205 liczymy niejako sumę nie 205
wyrazów a 205+5.
24 lut 21:12