trygonometria
ciekawsky: | | π | |
Wiedząc, że sin(x)=k, gdzie x∊( |
| ,π), oblicz: |
| | 2 | |
a)sin(3/2π−x)
b)sin(2x)
c)sin(x/2)
b)=2sin(x)cos(x)=(
√4sin2(x)(cos2(x))=
√4k2(1−k2)=2k
√k2−1 ?
12 maj 12:09
J: (1 − k2) , to nie to samo co: (k2 − 1)
12 maj 12:36
ciekawsky: a tak, dzięki, czyli 2k√−k2+1 już będzie dobrze?
a reszta?
12 maj 13:03
J:
a) sin(3/2π − x) = − cosx = − √1 − k2
12 maj 13:07
J:
| | 1 − cosx | |
c) skorzystaj z ... sin2(x/2) = |
| |
| | 2 | |
12 maj 13:16
ciekawsky: mógłbyś to a bardziej rozpisać?
12 maj 13:54
J:
| | 1 − cosx | |
sin(x/2) = √ |
| , gdzie cosx = √1 − k2 |
| | 2 | |
12 maj 14:08
ciekawsky: dzięki, ale miałem na myśli podpunkt a)
12 maj 14:29
J:
3/2π = 270o i sin(270o − α) = − cosα
12 maj 14:30
ciekawsky: to ze wzoru czy z logiki?
12 maj 14:35
12 maj 14:39
ciekawsky: Czyli ze wzoru, ok
12 maj 14:41
ciekawsky: to jeszcze jedno zadanie z 3 podpunktami,
Wiedząc, że cos(x)=k, gdzie x∊(π/2,π), oblicz:
a)cos(3/2π−x)=−sin(x)=−
√1−k2
b)sin(2x)=2k
√1−k2
Dobrze?
12 maj 14:51