Własności funkcji ciągłych
Marcin: Udowodnij, że równanie ma przynajmniej jedno rozwiązanie.
x
3 + 2x +1=0
proszę o pomoc
12 maj 11:05
Mariusz: jeżeli funkcja jest funkcją ciągłą to wystarczy udowodnić że przyjmuje wartości ujemne i
dodatnie wtedy na pewno przyjmuje również wartości pośrednie czyli 0
Dla x=−1 wartość funkcji jest równa −2 a dla x=0 wartość jest równa 1 stąd miejsce zerowe jest
napewno między −1 a 0
12 maj 11:16
Marcin: dziekuje
12 maj 11:34
wredulus_pospolitus:
innymi słowy −−− skorzystaj z tw. Darboux
12 maj 11:47
pigor: ..., a jak chcesz zobaczyć to rozwiązanie , to
x
3+2x+1= 0 ⇔ x
3= −2x+1 i z wykresów L i P strony równania zobaczysz ...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub
niech f(x)= x
3+2x+1, to f'(x)= 3x
2+2 >0 ∀x∊R ⇒ f rosnąca w R , więc . ...
12 maj 13:00