granica
zadanie: Mam problem z policzeniem takiej granicy:
(n→
∞) lim (n+1)*(1−e
−1/n)
probuje z de l'Hospitala
| | 0 | |
to wyrazenie jest postaci [∞*0] wiec przeksztalcam je do [ |
| ] np. tak: |
| | 0 | |
| 1−e−1/n | | −1/(n2)*e−1/n | | 1 | |
| = |
| =(n+1)2* |
| *e−1/n |
| 1n+1 | | −1(n+1)2 | | n2 | |
i tutaj znowu wychodzi symbol nieoznaczony
moze jakis inny sposob?
12 maj 10:55
fx: Jedziesz dalej, pamiętając, że:
lim (x→±
∞) (e
−1/n) = 1
| | (n+1)2 | | n2+2n+1 | |
... = lim (x→+∞) |
| * e−1/n = lim (x→±∞) |
| * e−1/n = lim |
| | n2 | | n2 | |
| | | |
(x→±∞) |
| + e−1/n = lim (x→±∞) 1* e−1/n = 1* 1 = 1. |
| | n2 | |
12 maj 11:32
fx: W drugiej linijce przed e
−1/n winno być mnożenie a nie znak dodawania, literówka

.
12 maj 11:34
zadanie: dziekuje
12 maj 11:47