Jak obliczyć ostatni element ciągu arytmetycznego znając sumę wartości elementów
Sławek SWP: Brakuje mi wiedzy! Niestety od czasów szkoły bardzo dużo zapomniałem a tu życie takiego psikusa
mi zrobiło i postawiło zadanie życia codziennego... Pytanie brzmi: Czy przy tych danych
istnieje sposób na obliczenie wartości ostatniego elementu ciągu arytmetycznego?
Znane dane:
− suma wszystkich wartości ciągu = Sn
− różnicę ciągu = r
− wartość pierwszego elementu ciągu = a
Jak obliczyć wartość ostatniego elementu ciągu? an
Na przykład dla
Sn = 10
r = 1
a = 1
Ciąg wygląda tak: 1+2+3+4
czyli an = 4
Przy
Sn = 78
r = 1
a = 1
an = 12
11 maj 23:46
Domel:
an = a1 + (n−1)*r
albo
an = Sn − Sn−1
11 maj 23:54
Sławek SWP: Nie znam przedostatniego Sn

Nie znam też n
12 maj 00:06
Piotr:
| | [2a1+(n−1)r]n | |
Sn = |
| z tego wyznaczysz n |
| | 2 | |
12 maj 00:12
WueR:
| | a1+an | | 2 * Sn | | 2 * Sn | |
Sn = |
| * n ⇔ |
| = a1+an ⇔ an = |
| − a1 (*) |
| | 2 | | n | | n | |
Przyklad:
S
n = 78, a = 1, r = 1, ze wzoru na wyraz ogolny dostajemy a
n = n
I z (
*) dostajemy :
| | 2 * 78 | |
n = |
| − 1 ⇔ n2 + n − 156 = 0 ⇔ n1 = 12 lub n2 = −13, oczywiscie n∊N, wiec drugi |
| | n | |
wynik odrzucamy.
12 maj 00:14
Trivial:
| | n(n−1) | |
Sn = ∑k=1..n (a + (k−1)r) = na + |
| r |
| | 2 | |
r*n
2 + (2a−r)n − 2S
n = 0
| | r−2a + √(2a−r)2 + 8rSn | |
n = |
| |
| | 2r | |
Mając n można obliczyć a
n
| | −r + √(2a−r)2 + 8rSn | |
an = a + (n−1)r = |
| |
| | 2 | |
Test: (S
n, r, a) = (78, 1, 1)
| | −1 + √(2−1)2 + 8*78 | |
an = |
| = 12 |
| | 2 | |
12 maj 00:17
WueR:
W zasadzie ten pierwszy wzorek jest niepotrzebnie przeksztalcony, mozna od razu liczyc bez
zadnych przeksztalcen.

Pozna pora, ot co.
12 maj 00:18
Piotr:
Trivial jak zwykle pojechal niezle
12 maj 00:24
Trivial:
12 maj 00:28
Trivial:
Jest jeszcze drugi przypadek z minusem. Chyba najbezpieczniej to jednak rozbić na dwie linijki.
| | r−2a ± √(2a−r)2 + 8rSn | |
n = |
| ← chociaż jedno rozwiązanie musi wyjść naturalne. |
| | 2r | |
Potem tylko a
n = a + (n−1)r i gotowe.
12 maj 00:42
Sławek SWP: Dziękuję z całego serca!

(Rano to wszystko sobie przepracuję, bo teraz to tylko mnie odetkało, że ja to wszystko kiedyś
robiłem)
A już dostosowanie wzoru do posiadanych danych było poza zasięgiem skostniałego umysłu.

od
18,00 tłukłem łbem o tą ścianę...
Dziękuję jeszcze raz!
12 maj 00:42