W trapezie równoramiennym ABCD przekątna AC tworzy z ramieniem BC kąt prosty i j
Cersei: W trapezie równoramiennym ABCD przekątna AC tworzy z ramieniem BC kąt prosty i jest
jednocześnie dwusieczną kąta przy wierzchołku A. Oblicz miary kątów trapezu.
11 maj 23:26
Alfa:

w ΔABC:
α + 2α = 180
o
3α = 180
o
α = 60o
z własności:
α + β = 180
o
β = 120o
11 maj 23:46
pigor: ..., ja bym przyjął kąt 2α w wierzchołku A i miałbym wtedy
przyjemniejszy zapis
3α=90o ⇒ α=30
o, więc (2α, 90+α)=
(60o,120o) .
12 maj 00:01