Wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu, którego suma n początkowych wyrazów wyraża się
Piter23: Sn=−8516 a1=2 an=−15516
11 maj 23:13
Piter23: pomylka Tresc zadania brzmi

P[Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego, mając dane]]
11 maj 23:14
Marcin: | | a1+an | |
Sn= |
| *n − podstaw  |
| | 2 | |
11 maj 23:18
Piter23: −14316=−10616*n
−14316*(−16106)=n
143106=n
11 maj 23:31
Piter23: sorak zle obliczneia cos sie mi jeblo ::::(
11 maj 23:34
Piter23: 133197=n moglby ktos sprawdzic czy tak wychodzi ?
11 maj 23:36
Piotr:
źle, n∊N+
11 maj 23:42
Piter23: nie mam pomyslu jak inaczej
11 maj 23:46
Piotr:
sprawdź dane
11 maj 23:49
Domel:
a
| | | | | | 213 | |
| *n = |
| *n = |
| *n = − |
| *n |
| 2 | | 2 | | 2 | | 32 | |
Ale nie jestem pewien twoich danych bo n nie wychodzi jako liczba naturalna.
Sprawdź dane
12 maj 00:57