:)
filip z KONOPII: Witam wszystkich wydaje mi się ,że tegoroczna matura z matematyki nie należała do
najcięższych ,choć widziałem wiele osob złych , wiele płaczu po maturach itp. moim zdaniem
jedynie zadanie 6 i ewentualnie 5 mogło przysporzyc jakichs problemów lecz było do
wybrnięcia

liczę na minimum 90%Pozdrawiam
11 maj 23:13
razor: Zadania nie były trudne, były po prostu nieschematyczne. Ta matura miała na celu podzielić
ludzi na tych co umieją materiał, i na tych co zrobili 10000 arkuszy i wykuli się schematów.
No ale cke poszło po rozum do głowy, nie dali 5 rok z rzędu tych samych zadań ze zmienionymi
danymi i ludzie mają o to wielkie pretensje nie wiadomo dlaczego
11 maj 23:29
WueR:
I tak matury powinny wygladac. A przynajmniej czesc rozszerzona.
11 maj 23:30
Marcin: Razor no jak to dlaczego? Skoro dają przez 4 lata schematyczne zadania, a później uciekają od
tych schematów, to nie można się chyba dziwić, że ludzie mają pretensje, prawda?
11 maj 23:31
razor: Gdyby znowu dali takie same zadania jak w zeszłych latach to nie byłoby żadnej różnicy między
uczniem który napisał na 80% − ale umiał wszystko i popełnił kilka błędów rachunkowych a takim
który napisał na 80% na farcie bo zadania były proste. Ktoś kto nauczył się robić zadania z
matury, a nie z matematyki może mieć pretensje tylko do samego siebie
11 maj 23:35
Marcin: Tak, tak, ja się w pełni z Tobą zgadzam, ale zauważ teraz, że o te same miejsca na studiach
walczą osoby po maturach 'schematycznych' i po naszej 'niestandardowej'. Jaka tutaj jest
sprawiedliwość
11 maj 23:38
zombi: Jasne, że tak. Ta matura była super, bo dzięki niej można wyłonić naprawdę zdolnych uczniów. Ja
z wyniku, który przewiduje jestem zadowolony. Wreszcie fajne zadanka, ciekawsze niż ta cała
masa wykuta.
11 maj 23:38
razor: Tu masz rację, ale mam nadzieję, że uczelnie wezmą pod uwagę poziom jaki panował na
tegorocznych maturach i będą bardziej przychylni maturzystom którzy zdawali ją w tym roku
11 maj 23:39
zombi: Powinny, bo osoby które z zeszłoroczną maturą będą startować w tej samej rekrutacji są w dużej
mierze ponad tymi z tego roku, mówię o większości.
11 maj 23:40
Trivial:
razor, wydaje mi się, że uległeś złudzeniu jakoby uczelnie miały progi ustalone z
kamienia. Prawda jest taka, że ustalona jest raczej liczba miejsc N i biorą N najlepszych
zgłoszeń. Progi wylicza się po rekrutacji a nie przed.
11 maj 23:45
Trivial: *w kamieniu.
11 maj 23:46
razor: Jestem tego świadomy Trivial, chodziło mi bardziej o to, że jak do uczelni zgłosi się 2 uczniów
z podobnymi wynikami, ale jeden będzie miał 80% z zeszłorocznej matury, a drugi 80% z
tegorocznej to wezmą tego drugiego
11 maj 23:46
kyrtap : z 60% z matury z matmy może się dostanę na dziennikarstwo
11 maj 23:47
Trivial: razor, szczerze mówiąc to wątpię, żeby tak robili.
11 maj 23:48
razor: Sytuacja jest dość bezprecedensowa więc będziemy musieli się przekonać
11 maj 23:50
Trivial:
razor, nie wydaje mi się, żeby uczelnię jakoś szczególnie to obchodziło. Jeszcze tego
brakowało, żeby oceniali czy matura była łatwa czy trudna i na podstawie tego oceniali
kandydatów. Ponadto i tak osób z zeszłoroczną maturą jakoś specjalnie dużo raczej nie będzie.
11 maj 23:55