kinematyka
Bartek: Z dwóch miast położonych od siebie w odległości 54 km od siebie wyjechało jednocześnie w jednym
kierunku dwóch motocyklistów. Po jakim czasie i w jakiej odległości od pierwszego miasta drugi
motocyklista dogonił pierwszego, jeżeli pierwszy jechał z szybkością 54 km/h, a drugi − z
szybkością 72km/h?
Oglądam rozwiązanie i zastanawiam się: dlaczego autor w opisie rozwiązania w ten sposób to
wszystko oznaczył:
S0=54km odleglość miedzy miastami
S − odległość jaką przejechał pierwszy motocyklista
i to rozumiem najmniej: −> droga, jaką przejechał drugi S + S0.
Jak te oznaczenia zrozumiem, to już wszystko będzie okej.
11 maj 23:02
Bartek: No to ja odświeżam.
11 maj 23:16
Mila:

v
1=54km/h
v
2=72km/h
C − punkt zrównania
Motocyklista wolniejszy przebył drogę |BC|=S
Motocyklista szybszy przebył drogę 54km+s oznaczono to S
0+S
11 maj 23:16
Bartek: Mila, jesteś nieoceniona. Czyli mój problem polegał po prostu na tym, że nie zrozumiałem treści
zadania. Dziękuję i życzę spokojnej nocy.
11 maj 23:21
Mila:

Wzajemnie.
11 maj 23:31