Oblicz pole trapezu równoramiennego
Adi: Oblicz pole trapezu równoramiennego ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie E,
wiedząc, że pole trójkąta CDE jest równe p, a pole trójkąta ABE jest równe q.
p = 1
q = 4
11 maj 22:13
Adi: AB to dłuższa podstawa, CD to krótsza podstawa.
11 maj 22:15
11 maj 22:15
Eta:

P(tr)=(
√P1+
√P2)
2 ⇒ P(tr)=(1+2)
2=9
11 maj 22:24
Adi: Ok, dziękuję.
11 maj 22:26
pigor: ... ,

np. tak: ponieważ
P
ΔADE = P
ΔABE = x − dowód prosty,
sam(a), lub szukaj na tym forum, to :
xq =
px ⇔ x
2= p ⇒ x=
√pq, zatem
Pt.ABCD= p+q+
√pq= 1+4+
√1*4= 5+2=
7 ...
11 maj 22:39
Eta:
9≠7
11 maj 22:41
pigor: ..., o kurde

zapomniałem 2 przy
√pq; przepraszam .
11 maj 22:42
zawodus: pigor dodaj oba trójkąty i będzie ok
11 maj 22:43
Eta:
P= p+q +
2√pq = ....... =
9
11 maj 22:43
pigor: .. czyli powinno być p+q+
2√pq= ...
9
11 maj 22:44
Eta:
11 maj 22:44
pigor: ..., Dziękuję, dzzzziękuję . ...
11 maj 22:45
pigor: .. . , no to może komuś się przyda jak tego
...

nie widzi, że moje
p+q+2√pq= √ p2+
√q2+2
√pq=
(√p+√q)2 naszej Pani
Ety.
11 maj 22:53
prezesik: Moglby ktos mi udowodnic ze {x}{q}={p}{x}
7 cze 23:11
prezesik: Moglby ktos pomoc ?
8 cze 00:32