:)
Mario: | | tgxsinx | |
lim |
| |
| | x(sinx)2cos13x | |
x→0
Jak tu poprawnie wykorzystac regule de l'Hospitala?w liczniku obliczac pochodna z dwoch
wyrazow osobno,czy ze wzoru na pochodna:(uv)'=u'v+uv'
O mianowniku poki co nie mysle
11 maj 21:39
Krzysiek: ? a tych sinusów nie możesz skrócić? czy źle przepisałeś treść zadania?
11 maj 21:41
Mario: moge.... i znowu moje pytanie,tylko juz w mianowniku
11 maj 21:51
Krzysiek: i znowu nie ma pytania bo przecież tgx=sinx/cosx więc skracasz dwa sinusy
i aby policzyc granicę policz granice jednostronne (ale czy zadanie jest dobrze przepisane?...)
11 maj 22:03
Mario: dobrze)
x≠0,co z nim?
11 maj 22:14
Krzysiek: tak jak napisałem wyżej policz granice jednostronne:
x→0− i x→0+ funkcji 1/x
bo cos0=1
11 maj 22:17
Mario:
gdy x→0− to funkcja dazy do −∞
dgy x→0+ to dozy do 0
tak?
11 maj 22:23
Krzysiek: dla x→0+ , 1/x→+∞
11 maj 22:25
Mario: i ostatecznie cala funkcja →0 ?
11 maj 22:31
Krzysiek: ostateczie funckja nie ma granicy bo granice jednostronne zmierzają do różnych granic
11 maj 22:35
Mario: dziekuje)
11 maj 22:41
Mario: a co do mojego pytania?moze byc cos takiego,kiedy mamy w liczniku iloczyn trzech−czterech
wyrazow?
11 maj 22:42
Domel: Funkcja nie ma granicy dla x→0 bo granice 1−nostronne różnią się − to znaczy, że funkcja jest
nieciągła w punkcie 0
11 maj 23:20
WueR:
Przykladowo: (f * g * h)' = [(f * g) * h]' = (f * g)' * h + (f * g) * h', gdzie f,g,h to
funkcje rozniczkowalne.
11 maj 23:23
WueR:
Wystarczy 'posortowac' funkcje i korzystac z pochodnej iloczynu dwoch funkcji.
11 maj 23:24
WueR:
Hmm...no jednak za szybko przeczytalem to pytanie. Oczywiscie w regule mamy policzyc wtedy
pochodna licznika, a ze w liczniku mamy iloczyn funkcji, to liczymy ze wzoru na pochodna
iloczynu [f*g]' = f'g + fg'
11 maj 23:26
Mario: zrozumielaem
12 maj 08:35