pytanie z probabilistyki
arek: Czy dwa zdarzenia losowe, które są rozłączne są także niezależne? Odpowiedź uzasadnij.
Nie mam pewności, ale moim zdaniem odpowiedź brzmi NIE, bo:
P(A)P(B)=∅ , więc P(A)=0 lub P(B)=0
11 maj 21:39
PW: Odpowiedź należy wywieść z definicji niezależności zdarzeń.
(1) P(A∩B) = P(A)•P(B).
Jeżeli A∩B = ∅, to z definicji prawdopodobieństwa wynika P(A∩B) = P(∅) = 0. Równość (1)
przyjmuje zatem postać
(2) 0 = P(A)•P(B).
Jeżeli P(A)≠0 i P(B)≠0, to (2) nie jest prawdą. Wniosek: rozłączne zdarzenia A i B
o niezerowych prawdopodobieństwach nie są niezależne.
11 maj 21:57