Wyznacz ciag arytmetyczny an
Piter23:
11 maj 21:01
Marcin:
a+2r+a+7r=11
a+r−(a+7r)=−3
11 maj 21:02
Hajtowy:
a
1+2r+a
1+7r=11
2a
1+9r=11
a
1+r−a
1+7r=−3
−6r=−3
a
n=a
1*(n−1)*r
11 maj 21:03
jakubs: a
1+r−a
1−7r=−3
−6r=−3
11 maj 21:04
Hajtowy: Racja

Muszę się ogarnąć, bo ta matura trochę mnie przeraziła.
czas najwyższy odpocząć

Dobranoc

11 maj 21:05
jakubs: Dobranoc
11 maj 21:07
Piter23: a jak obliczyc a1

bo za bardzo nie mam pomyslu ?
2a
1+9r=11 podstawaim do tego to mi nie wychodzi

a
n=a
1*(n−1)*r do tego podstawiam tez nie wychodzi
11 maj 21:19
11 maj 21:21
Piter23:
r=4
ale nie wiem jak obliczyc a
1
11 maj 21:23
5-latek: to 2a1+8*4=26 i wylicz z tego a1 (podstawiasz zar=4 do 1 rownania
11 maj 21:26
Piter23: kolego a1=12 a nie a1=134
11 maj 21:27
Piter23: 5−latek mi 2a
1+8*4=26 wychodzi a1=−3 a w odpowiedziach jest −1
11 maj 21:29
Piter23: koledzy
11 maj 21:34
5-latek: dlatego ze masz napisane zle 1 rownanie
a3+a6=26 to a1+2r+a1+5r=27 to 2a1+7r=26 a nie 2a1+8r=26
11 maj 21:58