rownanie trygonometryczne
vld: cos7x − sin7x = cosx − sinx
Doprowadziłem do postaci:
−2sin4xsin3x−2sin3xcos4x=0
11 maj 20:49
ZKS:
| | 1 | |
Mnożąc obustronnie przez |
| otrzymujemy |
| | √2 | |
| | 1 | |
cos(7x) − sin(7x) = cos(x) − sin(x) / * |
| |
| | √2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cos(7x) |
| − |
| sin(7x) = cos(x) |
| − |
| sin(x) |
| | √2 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
cos(7x)cos( |
| ) − sin( |
| )sin(7x) = cos(x)cos( |
| ) − sin( |
| )sin(x) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
cos(7x + |
| ) = cos(x + |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
Dokończ.
11 maj 20:55
pigor: ..., bardzo ładnie
−2sin4xsin3x−2sin3xcos4x= 0 /:(−2) i wyłącz przed nawias wspólny czynnik ⇔
11 maj 20:56
vld: I teraz mam:
sin3x(sin4x+cos4x)=0
sin3x = 0 to sobie rozwiążę, ale co z sin4x+cos4x = 0?
11 maj 21:28
vld: sin3x=0
x=k*
PI3
I wynik się zgadza, ale co z tym drugim równaniem.
11 maj 21:46
pigor: ..., ponieważ sinus i cosinus nie są dla żadnego x∊R
jednocześnie równe 0, to możesz np. tak :
sin4x+cos4x=0 ⇔ sin4x=−cos4x /:cos4x≠0 ⇒
tg4x=−1 itd .
11 maj 21:46
vld: A nie masz pomysłu, żeby to zrobić jakoś prościej? Jest to temat z podręcznika: równania
trygonometryczne, poziom rozszerzony. I zostały wprowadzone wzory na sume i roznice sinusów i
cosinusów. Nie masz jakiegoś pomysłu jak z tych wzorów coś przekształcić?
11 maj 21:49
vld: Dobra, dzięki Wam za pomoc, zostawię póki co to zadanie.
11 maj 22:04
razor: Jeżeli chcesz skorzystać ze wzoru na sumę sinusów to możesz przekształcić cos4x na sin4x
sin4x + cos4x = 0
i teraz ze wzoru, ale z tangensa jest łatwiej
11 maj 23:57