granice
zadanie: Obliczyc granice (wykorzystujac calki oznaczone)
1)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| + |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | n | | n+1 | | n+2 | | n+3 | | 2n | |
n→
∞
moglbym prosic o pomoc? nie za bardzo wiem jak wykorzystac tu calki?
11 maj 20:25
Krzysiek: 0=x
0<...<x
k<...<x
n=1
k=0,...,n
x
k=k/n,
Δx
k=1/n
f(x
i)=1/(1+i/n) , i=1,...,n (x
i−prawy koniec przedziałów [x
0,x
1], ...,[x
n−1,x
n] )
f(x)=1/(1+x)
| | 1 | | 1 | |
=lim 1/n ( |
| +...+ |
| )= |
| | 1+1/n | | 1+n/n | |
| | 1 | |
=lim 1/n∑i=1n |
| =∫011/(1+x)dx=ln2 |
| | 1+i/n | |
11 maj 21:14
zadanie: dziekuje
11 maj 21:17
zadanie: a ten przedzial to dlaczego jest od 0 do 1? z czego to wynika?
11 maj 21:18
Krzysiek: masz przedział [0,1] dzielisz go na 'n' części i każda z nich ma długość Δx
k=1/n
| | 1 | |
więc jak masz lim 1/n ∑in |
| =lim 1/n∑i=1nf(xi)=∫01f(x)dx |
| | 1+i/n | |
a czemu taki przedział i z czego to wynika? z zadania.
patrzysz na x
i=i/n
czyli x
n=1 (to jest prawy koniec przedziału )
x
1=1/n (ale to też jest prawy koniec przedziału o długości 1/n, więc lewy to 0 )
więc masz przedział [0,1]
11 maj 21:30
zadanie: dziekuje
mam jeszcze takie pytanie:
| | k(b−a) | |
do czego stosuje sie taki wzor w calkach: a+ |
| ? |
| | n | |
do podzialu przedzialu na n rownych czesci?
11 maj 21:50
Krzysiek:

przecież to żaden wzór...
jak masz przedział [a,b] dzieląc na 'n' równych części przedziały będą mieć długość Δx=(b−a)/n
x
0=a
x
1=a+Δx
x
2=a+2Δx
...
11 maj 22:00
zadanie: dziekuje
11 maj 22:09