Julaniematematyk: Mam pytanie. Czy jest jakiś sprytny sposób na obliczenie tego zadania?
Jaka jest ostatnia cyfra liczby:
3150
11 maj 20:17
letsgo: napisz jeszcze raz, bo chyba chodzi o 3150 tak?
11 maj 20:22
Julaniematematyk: przepraszam źle napisałam
3150 a nie 3150
11 maj 20:22
Mariusz: chodzi o 3150 ?
11 maj 20:22
MQ:
31 →ostatnia cyfra 3
32 →ostatnia cyfra 9
33 →ostatnia cyfra 7
34 →ostatnia cyfra 1
35 →ostatnia cyfra 3
36 →ostatnia cyfra 7
37 →ostatnia cyfra 1
itd., itp.
11 maj 20:23
MQ: Tfu, pomyłka:
36 → 9
37 → 7
oczywiście
11 maj 20:24
Mariusz: czyli powtarzają sie ciągle 4 cyfry 3 9 7 1
150 dzieli sie na 4 z reszta 2 czyli będzie 9 o ile sie nie myle
11 maj 20:24
Julaniematematyk: Dziękuję.
( jednak nie taki diabeł straszny jak go malują )
11 maj 20:28
Mila:
34=81
3150=3148*32=(34)37*9=(....1)*9=(....9)
11 maj 20:31