Równania
Lukas:
Jestem tegorocznym maturzystą poziom P
Rozwiąż równanie (cosx + sin x)
2−2sinxcosx=2sinx , wiedząc, że x jest kątem ostrym.
Czy tak to nalży rozwiązać ?
11 maj 19:52
Eta:
Dla kątów ostrych x∊(0,90
o)
11 maj 19:54
Lukas:
A nie należy tego brać z tablic ?
11 maj 19:56
Eta:
| | 1 | |
Myślę,że wiesz ,że sin30o= |
| ( w tablicach masz zapisaną tę samą wartość  |
| | 2 | |
11 maj 19:57
Lukas:
| | π | |
Tak, mam napisaną wartość. A czy podanie |
| jest błędem ? Pytam bo muszę nadrobić R i chcę |
| | 6 | |
dobrze zacząć od początku
11 maj 19:59
Eta:
| | π | |
30o= |
| rd ( radianów więc możesz też tak zapisać |
| | 6 | |
11 maj 20:00
Lukas:
Dziękuję, a mogę mieć jeszcze dać kilka przykładów ?
11 maj 20:03
Lukas:
| | cos3α+sin2αcosα | |
Wyznacz miarę kąta ostrego α , dla którego wyrażenie |
| ma wartość 2 |
| | cos2α | |
Czy tutaj nie trzeba ustalać dziedziny ?
cos
2α≠0 ?
11 maj 20:07
Lukas: ?
11 maj 20:15
Piotr 10: Oczywiscie, ze trzeba ustalic dziedzine cos2α≠0
11 maj 20:16
Marcin: | cos3x+(1−cos2x)cosx | |
| =2 |
| cos2x | |
cos
3x+(1−cos
2x)cosx=2cos
2x
cos
3x+cosx−cos
3x=2cos
2x
cosx=2cos
2x
2cos
2x−cosx=0
Dziedzina to wiadomo.
11 maj 20:18
Lukas:
cosx(2cosx−1)=0
i zero odpada a to drugie jak rozwiązać ?
11 maj 20:21
pigor: , tak , możesz ale (ja robię, bo lubię rozwiązywać metodą równań równoważnych),
..

nie musisz, wtedy musisz (...

powinieneś) zanim podasz odpowiedź zrobić
sprawdzenie, czy L=P twojego równania dla każdego znalezionego rozwiązania x
(mnie tego nie chce się robić. dlatego wolę zawsze − no, prawie zawsze) podać D równania ... ;
11 maj 20:22
Lukas:
Mogę liczyć na wskazówkę ?
11 maj 20:31
Eta:
cosx≠0
| cosx(cos2x+sin2x) | | 1 | | 1 | |
| =2 ⇒ |
| =2 ⇒ cosx= |
| ⇒x=60o |
| cos2x | | cosx | | 2 | |
11 maj 20:31
Lukas:
To gdzie ja popełniłem błąd kończąc sposób Marcina ?
11 maj 20:33
Eta:
| | 1 | |
2cosx−1=0 ⇒ 2cosx=1 ⇒ cosx=+ |
| |
| | 2 | |
11 maj 20:34
Lukas:
Dziękuję ślicznie
11 maj 20:51
Lukas:
| | 1 | |
A jak rozwiązać przykład gdy mam sinx=− |
| ? |
| | 2 | |
11 maj 20:55
Marcin:

Rysyjesz sinusoide i z niej odczytujesz rozwiązania
11 maj 21:04
pigor: ... lub wiesz − jak sądzę , że sin30
o=sin
π6=
12, więc
mówisz sobie gdzie sinus jest ujemny (np. z wierszyka − tabelki
III i IV ćw.) lub z wykresu, który masz "w głowie" i piszesz :
x= −
π6+2kπ v x= π+
π6+2kπ=
76π+2kπ , k∊C. ..
11 maj 21:15