Liczby -4 i 2 sa liczbami zerowymi funkcji kwadratowej f(x)= x^2 + bx + c. Podaj
LuKeT: Liczby −4 i 2 sa liczbami zerowymi funkcji kwadratowej f(x)= x2 + bx + c. Podaj zbiór
argumentów, dla których f(x) <−8
11 maj 17:59
Saizou :
f(x)=(x+4)(x−2)<−8
11 maj 18:02
Janek191:
f(−4) = 0
i f(2) = 0
więc
(−4)2 − 4 b + c = 0
22 + 2b + c = 0
Rozwiąż układ , a następnie wstaw za b i c do f
Rozwiąż nierówność f(x) < − 8
11 maj 18:02
Alexy: Cześć, mam identyczne zadanie, ale:
@Saizou: rozwiązałem i co dalej
@Janek191: nie za bardzo wiem o co Ci chodzi.
16 − 4b + c = 0
4 + 2b + c= 0
11 maj 18:18
Saizou :
jak to rozwiązałeś to masz już zbiór argumentów
Janek191 proponuje układ równań, bo jeśli liczby −4 i 2 są miejscami zerowymi f(x), to
f(−4)=f(2)=0
11 maj 18:19
Alexy: Dla pewności podam wynik
f(x)=x2+2x−8<−8
11 maj 18:22
Janek191:

Trzeba wyliczyć b i c :
Odejmujemy stronami
12 − 6 b = 0
b = 2
c = − 4 − 2b = − 4 − 4 = − 8
więc f(x) = x
2 + 2 x − 8
Nierówność
f(x) < − 8 czyli x
2 + 2 x − 8 < − 8
x
2 + 2x < 0
x*( x + 2) < 0
x
1 = − 2, x
2 = 0
Ramiona paraboli o równaniu y = x
2 + 2x = x*( x + 2) są skierowane do góry, zatem
x ∊ ( x
1; x
2) = ( − 2 ; 0)
===================
Sposób Saizou jest krótszy !
Dodatkowo − rysunek
11 maj 18:26
Alexy: Jest to dobrze wykonane i taką mam podać odpowiedź?
11 maj 18:26
LuKeT: Dzięki moi mili, Saizou właśnie w ten sposób kombinowałem, tylko wydawało mi się, że czegoś
jeszcze nie napisałem.
Janku; czy przy odpowiedzi konieczne jest uwzględnienie tego x ∊ ( x1; x2) = ( − 2 ; 0)
11 maj 18:43