trygonometria
vld: sin(3x+PI) = sin(x − PI)
przeniosłem na lewą strone
skorzystałem ze wzoru na roznice sinusów
pojawiło się cos2x więc też zamieniłem to za pomocą wzoru
i jest: 2sin(x+PI)*(cos2alfa − sin2alfa) = 0
wymnozylem, wyrzucilem 2sin(x+PI) przed nawias i nic ciekawego nie wychodzi. Proszę o pomoc.
11 maj 17:41
vld: Jakieś pomysły?
11 maj 17:57
Saizou :
wzory redukcyjne a potem różnica sinusów
11 maj 18:05
vld: :(
11 maj 18:40
Piotr 10: Lecimy ze wzorów
sinα=sinβ
α=β+2kπ v α= π − β +2kπ i tyle
11 maj 18:41
Saizou : można też tak
sin(3x+π)=sin(π+3x)=−sin3x
sin(x−π)=sin(−(π−x))=−sin(π−x)=−sinx
−sin3x=−sinx
sin3x−sinx=0
| | 3x−x | | 3x+x | |
2*sin( |
| )cos( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
sinx*cos2x=0
11 maj 18:45
vld: A z tego co dałem wyżej nie da rady czegoś wykombinować?
11 maj 19:02
PW: Ale pytanie zasadnicze:
− Po co taki skomplikowany sposób?
Spójrzmy uważnie na zadanie. Jest to pytanie typu "kiedy sinα = sinβ" (to co pisał
Piotr 10). Odpowiedź jest bardzo prosta: te dwie liczby są albo różnią się o całkowitą
wielokrotność okresu:
β = α + 2kπ
albo
β = π−α + 2kπ.
U nas
3x+π = x − π + 2kπ lub 3x+π = π − x + π + 2kπ,
czyli
2x = 2π + 2kπ lub 4x = π + 2kπ
2x = 2mπ lub 4x = (2k+1)π
| | π | |
x = mπ lub x = (2k+1) |
| , m, k∊Z. |
| | 4 | |
11 maj 19:23
vld: Dobra, ruszyłem dalej do nierówności. Mógłby mi ktoś powiedzieć dlaczego:
cos2x<1
−1<cosx<1
Wcześniej nie spotkałem się z takim zapisem. Normalnie to przeniósłbym 1 na lewą stronę i jest
wzór skróconego mnożenia, ale tutaj coś takiego nie wychodzi, albo nie potrafię tego zapisać.
11 maj 19:34
Saizou :
jak nie wychodzi
cos2x<1
0<1−cos2x
0<sin2x
11 maj 19:36
11 maj 19:36
Saizou :
cos2x<1 /√
lcosxl<1
cosx<1 i cosx>−1
−1<cosx<1
11 maj 19:38
vld: Okey, dzięki. Przy nierównościach kwadratowych trochę inaczej to wyglądało. Jak występował wzór
taki jak wyżej, to była postać iloczynowa, x1, x2 przyrównywałem do zera, rysowałem wykres i
pisałem odpowiedz w zależności czy znak > czy <.
11 maj 19:40
vld: A możesz jeszcze powiedzieć tak dla formalności, dlaczego przy pierwiastkowaniu lewej strony,
wstawiamy tam wartość bezwzględną?
11 maj 19:51
vld: Dobra, już wiem.
11 maj 19:53