Dana jest funkcja
Natalia: Proszę o pomoc!
Dana jest funkcja o wzorze f(x)=3x−1x−1. Podaj współrzędne wektora, o jaki trzeba
przesunąć wykres funkcji y=2x, aby otrzymać wykres funkcji f.
11 maj 17:40
pigor: zapewne miało być y=
3x , a nie ...
11 maj 17:44
Janek191:
| | 3 x − 1 | | 3*( x − 1) + 2 | | 2 | | 2 | |
f(x) = |
| = |
| = 3 + |
| = |
| + 3 |
| | x − 1 | | x −1 | | x − 1 | | x − 1 | |
| | 2 | |
Wykres funkcji y = |
| należy przesunąć o wektor [ 1 ; 3] |
| | x | |
11 maj 17:44
Natalia: o dziękuję

i tak na pewno 2/x
11 maj 17:46
5-latek: I naucz sie przeksztalcac funkcje wymierna do postaci kanonicznej
W kazdej ksiazce do matematytki jest to pokazane
11 maj 17:55