wielomiany
piotreks: dla jakich parametrów a i b pierwiastkiem wielomianu W(x) = x3−ax2−9bx+18 jest liczba 2 oraz
wielomian ten jest podzielny przez dwumian P(x) = x+3
11 maj 17:37
5-latek: czy rozumiesz to co to znaczy ze jakas liczba jest pirwiastkiem wielomianu?
oraz co to oznacza ze wielomian jest podzielny przez dwumian (x−a) ?
jesli tego nie rozumiesz to nie bedziesz wiedzial jak takie zadania rozwiazywac
11 maj 17:41
Marcin:
W(−3)=0
W(2)=0
11 maj 17:43
5-latek: To jest Marcin prawda co napisales tylko ze kolega musi to zrozumiec
11 maj 17:45
Marcin: Wiadomo
11 maj 17:54