Julaniematematyk: 40 gramów czystego złota stopiono z 20 gramami złota próby 650. Jaka była próba otrzymanego
stopu?
11 maj 17:21
Janek191:
| 40 + 20*0,650 | | 40 + 13 | |
| = |
| ≈ 0,883 |
| 40 + 20 | | 60 | |
Próba 883.
11 maj 17:24
pigor: ... lub z równania analogicznego jak dla stężeń roztworów
np. niech
x=? szukana próba (...

w promilach, czyli tysięcznych}
to
0,650*20+100%*40= x*60 ⇔ 13+40= 60x ⇔
x= 5360 =
0,8833 .
11 maj 17:36
pigor: .oczywiście moje
0,8833, to próba
833 (tak się przyjęło zapisywać) ...
11 maj 17:40
Julaniematematyk: dziękuję za pomoc
11 maj 19:46
Eta:
11 maj 19:46