matematykaszkolna.pl
mózgi letsgo: rysunekZadanie dla mózgów z probabilistyki Z pierwszego pudełka, w którym znajduje się pięć kul białych i osiem kul czarnych, losujemy jedną kulę i przekładamy ją do drugiego pudełka, w którym początkowo znajdowało się sześć kul białych i siedem kul czarnych. Po wymieszaniu kul w drugim pudełku losujemy z niego jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że z drugiego pudełka wylosujemy kulę białą.
11 maj 17:16
letsgo: chodzi mi o sprawdzenie drzewka i tyle
11 maj 17:17
letsgo: rysunekpoprawiłem
11 maj 17:20
letsgo: chyba źle
11 maj 17:22
PW: W ogóle te drzewka nie odzwierciedlają treści zadania. Po co te "lewe" gałęzie? Przecież takie zdarzenia nie mają miejsca − te odpowiadające gałęziom
 5 7 

−−−

.
 13 14 
11 maj 17:33
letsgo: Co w takim razie radzisz mi?
11 maj 17:38
PW: Przestań rysować drzewka. Zapoznaj się z twierdzeniem o prawdopodobieństwie całkowitym. W tym zadaniu przestrzeń zdarzeń Ω składa się z dwóch rozłącznych zbiorów B1 i B2 (dwóch różnych urn przygotowanych do drugiego losowania).
 5 
P(B1) =

13 
 8 
P(B2) =

.
 13 
Prawdopodobieństwa tych zbiorów były zaszyfrowane w treści zadania w postaci prostego zadania o losowaniu jednej kuli z urny zawierającej 13 kul. Zdarzenie A − wylosowano białą kulę" zgodnie z twierdzeniem o prawdopodobieństwie całkowitym ma prawdopodobieństwo określone wzorem: P(A) = P(A|B1)•P(B1) + P(A|B2)•P(B2).
 7 6 
Prawdopodobieństwa P(A|B1) i P(A|B2) liczymy w pamięci P(A|B1)=

i P(A|B2)=

14 14 
(można je zapisać na początku rozwiązania jako założenia wynikające z treści zadania).
11 maj 18:05
Mila: rysunek Po losowaniu kuli z pierwszego pudełka i dołożenia tej kuli do drugiego, mamy w drugim pudełku: (7B,7C) albo (6B,8C) A− wylosowano białą kulę z drugiego pudełka
 5 7 8 6 83 
P(A)=

*

+

*

=

13 14 13 14 182 
11 maj 18:12
letsgo: PW dzięki, daje mi to do myślenia. Duża wiedza, to też duża odpowiedzialność . Mila, również za zainteresowanie tematem.
11 maj 19:10