mózgi
letsgo:

Zadanie dla mózgów z probabilistyki
Z pierwszego pudełka, w którym znajduje się pięć kul białych i osiem kul czarnych, losujemy
jedną kulę i przekładamy ją do drugiego pudełka, w którym początkowo znajdowało się sześć kul
białych i siedem kul czarnych. Po wymieszaniu kul w drugim pudełku losujemy z niego jedną
kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że z drugiego pudełka wylosujemy kulę białą.
11 maj 17:16
letsgo: chodzi mi o sprawdzenie drzewka i tyle
11 maj 17:17
letsgo:

poprawiłem
11 maj 17:20
letsgo: chyba źle
11 maj 17:22
PW: W ogóle te drzewka nie odzwierciedlają treści zadania. Po co te "lewe" gałęzie? Przecież takie
zdarzenia nie mają miejsca − te odpowiadające gałęziom
11 maj 17:33
letsgo: Co w takim razie radzisz mi?
11 maj 17:38
PW: Przestań rysować drzewka.
Zapoznaj się z twierdzeniem o prawdopodobieństwie całkowitym.
W tym zadaniu przestrzeń zdarzeń Ω składa się z dwóch rozłącznych zbiorów B
1 i B
2 (dwóch
różnych urn przygotowanych do drugiego losowania).
Prawdopodobieństwa tych zbiorów były zaszyfrowane w treści zadania w postaci prostego zadania o
losowaniu jednej kuli z urny zawierającej 13 kul.
Zdarzenie A − wylosowano białą kulę" zgodnie z twierdzeniem o prawdopodobieństwie całkowitym ma
prawdopodobieństwo określone wzorem:
P(A) = P(A|B
1)•P(B
1) + P(A|B
2)•P(B
2).
| | 7 | | 6 | |
Prawdopodobieństwa P(A|B1) i P(A|B2) liczymy w pamięci P(A|B1)= |
| i P(A|B2)= |
| |
| | 14 | | 14 | |
(można je zapisać na początku rozwiązania jako założenia wynikające z treści zadania).
11 maj 18:05
Mila:

Po losowaniu kuli z pierwszego pudełka i dołożenia tej kuli do drugiego, mamy w drugim
pudełku:
(7B,7C) albo (6B,8C)
A− wylosowano białą kulę z drugiego pudełka
| | 5 | | 7 | | 8 | | 6 | | 83 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 13 | | 14 | | 13 | | 14 | | 182 | |
11 maj 18:12
letsgo: PW dzięki, daje mi to do myślenia. Duża wiedza, to też duża odpowiedzialność

.
Mila, również za zainteresowanie tematem.
11 maj 19:10