Dany jest trójkąt równoboczny o boku mającym długość a. W ten
trójkąt wpisano trzy okręgi o równych promieniach w taki sposób,
że każdy okrąg jest styczny do dwóch boków trójkąta i pozostałych
dwóch okręgów (zobacz rysunek). Wyznacz – w zależności od a –
pole figury zaznaczonej kolorem szarym. ( Przepraszam za rysunek)
Z podobieństwa trójkątów obliczysz r. HDB, SFB
| x | ||
Mamy | = tg 60o = √3 ⇒ x = √3 r | |
| r |
| a | a2 | a2 | ||||
r = | ⇒ r2 = | = | ||||
| 2 + 2√3 | 4 + 8√3 + 12 | 16 + 8√3 |
| 1 | 1 | |||
P1 = 0,5 x*r − | π r2 = 0,5*p{3]*r*r − | π r2 = | ||
| 6 | 6 |
| 1 | a2 | |||
= [ 0,5 √3 − | π ]* | |||
| 6 | 16 + 8√3 |
| 1 | a2 | |||
P = 2 P1 = [ √3 − | π]* | |||
| 3 | 16 + 8√3 |