całka trygonometryczna
quant0: Siemka,
Rozwiązałem całke ∫sin3x dx ale sprawdzałem w wolframie i coś mi nie wyszło, robiłem
analogicznie przykład z etrapeza tylko,że tam było zamiast sin to cos. Proszę o sprawdzenie
∫sin3x dx = ∫sin2x * sinx dx = ∫ (1−cos2x) sinx dx
przez podstawienie
t=cos x
dt= sinx dx
=∫(1−t2)dt = ∫dt−∫t2dt= t−13 t3 + C= cos x − 13 cos3x + C
11 maj 16:13
Mariusz: dt=−sinx dx
11 maj 16:15
quant0: Sprawdzając w wolframie tą całkę to wychodzi 112(9sinx+sin3x) + C − nie wiem gdzie robie
błąd
11 maj 16:21
Mariusz: jak wyżej napisałem dt=−sinx dx wtedy minus przed całke i wyjdzie końcowo 13cos3 x − cosx
a to jest to samo co napisałeś tylko w innej postaci
11 maj 16:43
quant0: a nie +cos x ? bo rozbijam na dwie całki i przed drugą stawiam − a jeszcze wyciągając minus to
bedzie na plusie
11 maj 16:48
Mila:
Sprawdzasz obliczając pochodną
| | 1 | |
=−sinx− |
| *3cos2x*(−sinx)=−sinx+sinx*cos2x=sinx(−1+cos2x)=−sin3x |
| | 3 | |
Masz błąd w znaku, to wskazał Ci kolega
Mariusz.
11 maj 18:19