matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi geometryczne
JOŁ:
SOS! Please help! Ciągi geometryczne.
16
Między liczby 3 i
wstaw trzy liczby tak, by wraz z podanymi liczbami tworzyły ciąg
2187
geometryczny. Z góry dzięki za pomoc!
11 maj 16:05
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1431.html
11 maj 16:06
jakubs:
16
2187
=q
2
3
4
q=
81
4
czyli środkowa liczba to będzie 3*q=
27
11 maj 16:08
JOŁ:
Dzięki!
11 maj 16:09
ICSP:
q
4
a nie q
2
11 maj 16:10
jakubs:
Czytanie ze zrozumieniem.. Ehh Przepraszam za pomyłkę
11 maj 16:11