równanie
Adam555: rozwiąż równanie
jaka metoda rozwiazac? zmienna pomocniczą?
11 maj 15:50
ICSP: | | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = (x + |
| )2 − 2 |
| | x2 | | x | |
Jak nie wierzysz to sobie rozpisz lewą stronę.
11 maj 15:54
Adam555: nie rozumiem dalej
11 maj 15:56
Marcin:
| | 1 | | 2 | |
x2+ |
| +2x+ |
| ≤6 / ()*x2 |
| | x2 | | x | |
x
4+1+2x
3+2x−6x
2≤0
x
4+2x
3−6x
2+2x+1≤0
11 maj 15:56
ICSP: Próbowałeś chociaż podstawić to co napisałem do twojej nierówności ?
11 maj 15:57
Adam555: a dobra, rozumiem
11 maj 15:57
Adam555: dzięki za pomoc
11 maj 15:59
Adam555: i jeszcze t≥0, tak?
11 maj 16:03
ICSP: t
11 maj 16:03
Adam555: zmienna pomocnicza w zadaniu, t=x+1/x
11 maj 16:13
ICSP:
| | 1 | |
Zbiorem wartości funkcji x + |
| = f(x) jest zbiór (− ∞ ; −2] ∪ [ 2 ; + ∞) |
| | x | |
Czyli jeżeli chcesz być dokładny możesz napisać t ∊ (−
∞ ; −2] ∪ [ 2 ; +
∞)
11 maj 16:17