Wyznacz a_1 oraz q ciągu geometrycznego
dzisiaj: Witajcie! Mam pewien problem z rozwiązaniem zadania z ciągów geometrycznych. Proszę, pomóżcie!
Treść zadania:
Wyznacz pierwszy wyraz (a1) i iloraz ciągu geometrycznego (an) (q), wiedząc, że:
a7 – a3 = 120 i a7 – a5 = 96
Nie wiem, jak się mam za to zabrać... Byłbym wdzięczny za pomoc.
11 maj 15:36
Piotr 10: Uklad równań.
a
1*q
6 − a
1*q
2 = 120
a
1*q
6 − a
1*q
4 = 96
a
1(q
6 − q
2) = 120
a
1 ( q
6 − q
4) = 96
11 maj 15:38
Marcin:
aq6−aq2=120
aq6−aq4=96
11 maj 15:38
11 maj 15:41