Zapisz wzór ciągu a_n w postaci ilorazu wyrażeń liniowych. Określ monotoniczność
Kott: Dany jest ciąg (an), gdzie an= U{(2n+1)+(2n+2)+(2n+3)+...+(3n+1)}{
(n+1)+(n+2)+(n+3)+...+(2n+1)} n∊N+. Zapisz wzór ciągu an w postaci ilorazu wyrażeń
liniowych. Określ monotoniczność ciągu an.
11 maj 14:48
...:
| | (2n+1)+(2n+2)+(2n+3)+...+(3n+1) | |
an= |
| |
| | (n+1)+(n+2)+(n+3)+...+(2n+1) | |
... tak miało być?
11 maj 15:31
...:
... tylko tak ci się wydaje ...
11 maj 15:38
Jakub: ma ktoś rozwiązanie tego zadania?
16 maj 09:55
razor:
| | 2n+1 + 3n+1 | | (5n+2)(n+1) | |
2n+1 + 2n+2 + ... + 3n+1 = |
| *(n+1) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | n+1 + 2n+1 | | (3n+2)(n+1) | |
n+1 + n+2 + ... + 2n+1 = |
| *(n+1) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 maj 10:03
razor: Monotoniczność: trzeba zbadać znak różnicy a
n+1 − a
n − jeśli jest zawsze dodatnia to ciąg
jest rosnący, jeśli ujemna − malejący
| | 5(n+1) + 2 | | 5n+2 | | 5n+7 | | 5n+2 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| | 3(n+1) + 2 | | 3n+2 | | 3n+5 | | 3n+2 | |
| | (5n+7)(3n+2) − (5n+2)(3n+5) | | 15n2+31n+14−15n2−31n−10 | |
|
| = |
| = |
| | (3n+5)(3n+2) | | (3n+5)(3n+2) | |
| | 4 | |
|
| > 0 dla n∊N+, ciąg jest rosnący |
| | (3n+5)(3n+2) | |
16 maj 10:16
Tadeusz:
... o jeszcze tylko wytłumacz dlaczego ilość wyrazów przyjmujesz jako (n+1)
16 maj 10:20
razor: Można zauważyć to "sprawnym okiem" lub wyliczyć przekształcając odpowiednio wzór a
n = a
1 +
| | an − a1 | |
(n−1)r do postaci n = |
| + 1 |
| | r | |
16 maj 10:23
Tadeusz:
... piszę to tylko dlatego, że w takich zadaniach należy odróżniać ilość wyrazów
(np. oznaczając ją jako k )... od n
16 maj 10:46
Jakub: Razor dlaczego przyjąłeś, że jest to ciąg arytmetyczny, w zadaniu nic o tym nie pisze
16 maj 11:56
Jakub: a już wiem wynika to z wypisanych wyrazów
16 maj 11:58
bialuk19: Poprawka: ciąg jest mjejący, ponieważ dla większych n wyraz "n−ty" jest coraz większym
ułamkiem: tzn: dla a
2=1/22, dla a
3=2/77 − z eo witać że ciąg jest malejący
25 maj 21:13
razor: Skąd ci się wzięły te a2, a3?
25 maj 21:25