matematykaszkolna.pl
sprawdzenie zadania elka: Przepraszam , że to zadanie z fizyki, ale myślę, że znajdzie się ktoś kto będzie w stanie mi pomóc na poziomie 1 klasy LO. a więc: 1.W jaki sposób energia kinetyczna fotoelektronów zależy częstotliwości i natężenia promieniowania elektromagnetycznego? 2.Wyjaśnij, jak praca wyjścia zależy od częstotliwości i natężenia promieniowania elektromagnetycznego? Do pierwszego mam pytanie: czy ta odpowiedź będzie poprawna: że zależy od częstotliwości wywołując efekt elektryczny, a nateżenie zależy od liczby fotoelektronów emitowanych w jednostce czasu. czy jeszcze coś trzeba? a w drugim, że o natężeniu światła decyduje liczba fotonów wysłanych przez źródło w jednostce czasu, im większe natężenie, tym więcej fotonów pada na fotokatodę, powodując wybicie z jej powierzchni większej liczby elektronów. a o częstotliwości nie mam pojęcia Bardzo proszę o sprawdzenie i pomoc
11 maj 14:45
elka: W drugim, jeśli chodzi o częstotliwość to może chodzi o to ,że im większa częstotliwość powodująca zjawisko fotoelektryczne tym większą energię kinetyczną uzyskują najszybsze elektrony?
11 maj 14:56
5-latek: http://fizyka.pisz.pl/forum moze skieruj sie tutaj
11 maj 14:58
elka: już dawno napisałam niestety bezskutecznie, dlatego próbuję tutaj, ale dzięki za odzew emotka
11 maj 15:01
Piotr 10: 1. Energia kinetyczna nie zależy od natęzenia promieniowania elektromagnetycznego
11 maj 15:03