ciągi
łatka: Mam wyraz ciągu an= 2n+1 i teraz mam obliczyć an+1−an
I mam problem z potęgami, bo nie wiem co zrobić jak mam już:
ann+1 − an = n2+n − nn+1= i teraz co z potęgami ; /
11 maj 14:28
łatka: Tam powinno być że an= 2n+1
i tak samo powinno być 22+n − 2n+1 =
11 maj 14:30
Eta:
an+1= 2n+1+1= ........
11 maj 14:30
łatka: no tak ale co dalej w odejmowaniu ciagów
11 maj 14:31
Kaja: 2n+1+1−2n+1=2*2n+1−2n+1=2n+1*(2−1)=2n+1*1=2n+1
11 maj 14:32
Eta:
Zapisz dyspozycję do zadania!
Zapewne masz sprawdzić, czy ten ciąg jest
geometryczny ( a nie arytmetyczny)
| | an+1 | |
wtedy : q= |
| =....... |
| | an | |
11 maj 14:33