wyznacz dziedzinę funkcji f, jeśli:
aleksandra:
| | 3x2+ 1 | | 1 | |
f(x)= |
| − |
| |
| | x2+6x+9 | | √2−x | |
11 maj 14:23
...: zrób załozenia ze mianowniki są różne od 0 i oblicz
11 maj 14:23
5-latek: Ciekawe czy licealistka czy studentka i bada przebieg zmiennosci funkcji
11 maj 14:27
aleksandra: zrobiłam, problem polega na wyrażeniu w pierwszym mianowniku. jestem dopiero w 1 klasie i nie
wiem jak poradzić sobie z x2 +6x
11 maj 14:27
Kaja: zał. x2+6x+9≠0 i 2−x>0
x≠−3 x<2
D=(−∞;−3)∪(−3;2)
11 maj 14:27
Kaja: x2+6x+9=(x+3)2
i wtedy (x+3)2≠0
x+3≠0
x≠−3
11 maj 14:28
aleksandra: w takich momentach czuję się jak idiotka gdy okazuje się że to takie proste, dziękuje bardzo
11 maj 14:30