funkcja
wloki: naszkicuj wykres funkcji f jeśli f(x)=sgn(1−x)
11 maj 14:10
sushi_ gg6397228:
i z czym masz problem ?
11 maj 14:16
Kaja: f(x)= 1 dla x<1
0 dla x=1
−1 dla x>1
11 maj 14:18
wloki: Czy tutaj mam tak podstawić, że jezeli za x wezmę −4 to mam mu przypisać wartość −1, a jeżeli
wybiorę argument 10 to przypisuje element 1 ?
11 maj 14:19
Kaja: dla wszystkich x mniejszych od 1 wartość jest 1
dla wszystkich x większych od 1 wartośc jest −1
a dla x równwfo 1 wartoć jest 0
11 maj 14:20
wloki: Wychodzi mi troszkę inny wykres niż w mojej książce w odpowiedziach jest i dla tego sie waham.
11 maj 14:21
sushi_ gg6397228:
jest problem to trzeba wziąć i podstawić ze dwadzieścia róznych punktów i wtedy coś zauważyć
jak działa sgn ? dla liczb dodatnich produkuje "1", dla ujemnych"−1"
wiec kiedy wyrażenie "1−x" jest dodatnie, a kiedy ujemne ?
11 maj 14:21
wloki: dla każdej liczby > 1
11 maj 14:23
wloki: dla ujemnych argumentów jaka wartość będzie tej funkcji ? Bo właśnie jak sobie podstawiam (1−
(−1)) = 2 a w książce mam 1. WYprowadzicie mnie z błędu bo chyba coś źle liczę ?
11 maj 14:27
Kaja: dla x=−1 będzie wartość 1 (wartość tej funkcji f), bo owszem dobrze policzyłeś 1−(−1)=2
ale sgn(1−(−1))=sgn(2)=1
11 maj 14:31
wloki: Dobra dzięki teraz już wiem dla czego mi to nie wychodziło !
11 maj 14:32