oblisz wielomian
Krzysiek: x3−5x2−9x+45=0
11 maj 13:44
ICSP: Oblicz wielomian, czy może rozwiąż równanie ?
x3 − 5x2 − 9x + 45 = 0
x2(x−5) − 9(x−5) = 0
(x2 − 9)(x−5) = 0
(x−3)(x+3)(x−5) = 0
x = 3 v x = −3 v x = 5
11 maj 13:45
Krzysiek: 5x4+6x3+x2=0
11 maj 13:51
sushi_ gg6397228:
i teraz własny wkład w zadanie, a nie spisanie gotowca
11 maj 13:52
Krzysiek: prosze cie flaszke stawiam jak mi pomorzesz
11 maj 13:54
Eta:
x2(5x2+6x+1)=0 .............. dokończ
11 maj 13:55
Eta:
pomo
żesz, bo poma
gają
11 maj 13:56
Hajtowy:
x2(5x2+6x+1)=0
x=0 v 5x2+6x+1=0
Δ=b2−4ac
11 maj 14:01
pigor: ...i dalej np.
5x2+6x+1= 5x
2+5x+x+1= 5x(x+1)+1(x+1)=
(x+1)(5x+1),
to
x2(5x2+6x+1)= 0 ⇔ x
2(x+1)(5x+1)= 0 ⇔
5x2(x+1)(x+15)= 0 ⇔
⇔
x=0 v x= −1 v x= −15 , gdzie x=0 pierwiastek podwójny (dwukrotny),
wielomianu, ale
x∊{0,−1,−15} − 3−yelementowy
zbiór rozwiązań równania . ...
11 maj 14:07