prawd
letsgo:

W urnie znajduje się 6 kul białych i 4 kule czarne. Z urny losujemy trzy razy po jednej kuli ze
zwracaniem. Oblicz prawd tego, że wylosowano w ten sposób kule tego samego koloru.
Ze zwracaniem to znaczy, że 3!?
11 maj 13:31
sushi_ gg6397228:
policz z drzewka
11 maj 13:37
Eta:
Na "drzewku" ? ......... za dużo już liści się pojawiło
11 maj 13:39
letsgo: Ja rozumiem to tak:
Może wyciągnąć 3 kulę na 1000 sposobów.
3kule czarne na 63 sposóbów
3 kule żółte na 43 sposobów
11 maj 13:41
letsgo: | | 43+63 | |
i tyle chyba wynosi prawdpodobieństwo |
| ? |
| | 1000 | |
Nie mam pojęcia jak zrobić to za pomocą drzewek
11 maj 13:43
sushi_ gg6397228:

I MNOŻYSZ KAŻDĄ GAŁĄZKĘ
a*b*c + d*e*f=....
11 maj 13:50
as:
11 maj 13:55
as: to to właśnie jest
11 maj 13:55
letsgo:

Chyba zapałem o co chodzi z tymi drzewkami!
| | 6 | | 5 | | 4 | | 4 | | 3 | | 2 | | 1 | |
P(A) = |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 8 | | 10 | | 9 | | 8 | | 5 | |
Mam nadzieję, że dobrze to zrobiłem
11 maj 14:50
sushi_ gg6397228:
jest ze zwracaniem wiec
a=b=c
d=e=f
11 maj 14:51
letsgo: | | 6 | | 6 | | 6 | | 4 | | 4 | | 4 | |
czyli |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| ? |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
11 maj 14:52
sushi_ gg6397228:
tak, nawet to zapisales o 13.43 ale pewnie nie wiedziales dlaczego
drzewko o 14.50 to jest bez zwracania
11 maj 14:53
letsgo: No teraz już rozumiem. Wielkie dzięki! Dobrze jest wiedzieć, co się liczy

.
11 maj 14:56
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
11 maj 15:01