Romb i kat rozwarty
Deronek: Dany jest romb o boku długości 6 cm. Z wierzchołka jego kata rozwartego poprowadzono przekatna
oraz wysokości do obu przeciwległych boków. Narysowane odcinki podzieliły ten kat na cztery
równe części. Ile jest równe pole tego rombu?
Zadanie na poziomie gimnazjum, proszę o pomoc, bo nie wiem jak się za to zabrać.
11 maj 12:49
Eta:

P=.......
11 maj 13:01
...:

...skoro α=β to ΔABD jest
11 maj 13:05
Deronek: Jak zwykle, zadanie takie proste, że nie wiedziałem jak je rozwiazac.
P = a * h = 6 * 3√3 = 18√3
Dzięki wielkie.
11 maj 13:06
Eta:
P=2*P(trójkąta równobocznego) =...
11 maj 13:08
5-latek: Dzien dobry
Eta
Deronek a dlaczego na rysunku
Ety wszystkie kąty sa po 30 stopni ?
11 maj 13:14
Deronek: Ponieważ te katy to 12 kata trójkata rownobocznego, ktory się tam utworzył.
11 maj 13:23
5-latek: Dobrze , A jesli narysowane odcinki podzielilyby ten kąt na 3 rowne czesci to ile wynioslby ten
pojedynczy kąt ?
11 maj 13:27
Deronek: Tego nie wiem, bo narysowaliśmy 3 linie i dostaliśmy 4 równe części, gdybyśmy narysowali 2
linie to wtedy dostalibyśmy 3 równe części i moglibyśmy coś o tym powiedzieć.
11 maj 13:32
Eta:

dla rombu
α+β=90
o i 4α+β=180
o ⇒ 3α+90
o=180
o ⇒
α=30o to
β=60o
teraz podaj miary kątów o które pyta
5−latek , którego pozdrawiam
11 maj 13:35
5-latek: Witaj jeszce raz
Eta

Jak to dobrze ze
krystek do nas wrocila
11 maj 13:41
Deronek: Nadal nie rozumiem, jak trzy odcinki moga podzielić kat na trzy części.
11 maj 13:43
...:
... chyba
"małolat" zagalopował się −
11 maj 14:13
Eta:
Fakt

"małolatek" ..... pewnie myślał o
obiadku
11 maj 14:15