Zadanie dla pokerzysty matematyka
letsgo: Zadanie dla pokerzysty matematyka.
Talia zawiera 52 karty. Czy większe jest prawdopodobieństwo wylosowania blotki spośród
wszystkich pików, czy figury spośród wszystkich 52 kart talii? Odpowiedź uzasadnij obliczając
odpowiednie prawdopodobieństwo.
Czym jest blotka? Ile jest pików oraz figur w takie talii? Nie znam się na kartach.
11 maj 12:46
52: blotka− karta o mniejszej wartości w grze
figur w talii 16
pikow 13
internet masz to google też masz i sprawdzić możesz
11 maj 12:50
letsgo: Jakoś nie mogłem znaleźć, niektórzy pisali , że 26, inni, że 13.
11 maj 12:51
letsgo: a ile jest blotek?
11 maj 12:52
letsgo: chyba 9,
|Ω1| = 13
|A| = 9
|Ω2| = 52
|B| = 16
P(A) > P(B)
Łatwiej jest wylosować tlotkę spośród figur
11 maj 12:59