rozwiąż układ równań dowolna metoda
Anetta: jest to układ równań:
3( x−5) − y= 7(2x+4) − 3y
(x−1)2 +2(y−3)= 5+x 2
11 maj 09:52
Hajtowy:
No to go rozwiąż.
Wymnóż to co się da
Wszystko na jedną stroną
A później masz kilka metod: podstawianie, przeciwnych współczynników, wyznacznikowa,
odejmowanie stronami
11 maj 10:13
Domel: Hajtowy − chyba podszedłeś do tematu zbyt ogólnie

− zbyt dużo informacji może
koleżankę zabić.
Anetta:
1. spróbuj w pierwszym równaniu wszystko co się da wymnożyć
2. przerzuć wszystkie y−ki na lewą stronę a x−y na prawą − wyznacz y−ka
3. podstaw y−ka w 2−gim równaniu i wylicz x−y (będą 2 rozwiązania)
4. powróć do wzoru na y−ka − podstaw najpierw 1−go a potem 2−go x−a (będą 2 rozwiązania dla
y−ków)
No i już
11 maj 10:59
Hajtowy:
3−15−y=14x+28−3y
x2−2x+1+2y−6=5+x2
2y=14x+16
− 2y=2x+4
=============
0=12x+12
12x=−12
x=−1
2y=2*(−1)+4
2y=−2+4
2y=2
y=1
=====
x=−1
y=1
=====
11 maj 11:04
Domel: Hajtowy − w 1−szym równaniu powinno być "3x − 15 −y = ..."
11 maj 11:22
Hajtowy: Tak
Domel literówka i całe zadanie szlag trafił
11 maj 11:31
5-latek: Takie uklady to sie rozwiazuje w gimnazjum
Wiec niech Anetta zacznie sama rozwiazywac takie uklady iu zagladac do ksiazki a nie juz od
gimnzajum POMOCY
Po prostu jest leń i nie chce jej sie rozwiazywac . Wiec rusz glowa kolezanko i zacznij
rozwiazywac
11 maj 11:35
5-latek: WItam obu Panow
11 maj 11:36
Hajtowy: Witaj
5−latku 

Chciałem pomóc ale najwyraźniej chciano bym nie pomagał i
zrobiłem małego chochlika i musi sobie sama poradzić
11 maj 11:38
Domel: Więc z 1−go równania:
3x − 15 − y = 14x + 28 − 3y
2y = 11x + 43 => y = 5,5x + 21,5
Z 2−go równania:
x
2 − 2x + 1 + 2y − 6 = 5 + x
2
2y = 2x + 10 => y = x + 5
Łączymy 1 i 2 równanie: y = y
5,5x + 21,5 = x + 5
4,5x = −16,5
| | 2 | | 2 | | 1 | |
x = −3 |
| => y = x + 5 = −3 |
| + 5 = 1 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
11 maj 11:41
5-latek: Oczywiscie ze sama . Zwlaszcza ze to nie jest az tak trudne . TO sa podstawowe dzialania na
liczbach i niech sie uczy ,zeby potem nie pisac Nie wychodzi bo sa klopoty rachunkowe .
POza tym nawet nie jest zainteresowana swoim postem .
A Ty juz ochlonales po maturze?
11 maj 11:42
Domel: Witam

No tak się troszkę odprężyłem − ale się poprawię
11 maj 11:43
Hajtowy: Jeszcze przede mną 19 maja matura ustna z angielskiego, której się strasznie boje... Nie jestem
zwolennikiem języków obcych i strasznie mnie one denerwują

Może jakoś się uda a tak to już
na luzie
11 maj 11:45
Domel: Ale przynajmniej dziewczyna ma pokazane 2 ścieżki do rozwiązywania układów równań − a czy
skorzysta − to już niestety jej dobra wola
11 maj 11:45