Geometria analityczna
grucha: Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie ABC oraz oblicz ptomień tego okręgu,
gdy
A(−2,2) B(4,−4) C(12,2)
Obliczyłem symetralną odcinka AC −> x=5
Następnie obliczyłem symetralną odcinka AB, wyszło, iż x=y
Zatem środek okręgu wg mnie to O(5,5)
Jednak gdy obliczam promień czyli R=|OA|=|OB|=|AC| wychodzą mi inne wyniki z kazdego odcinka, a
przecież promień musi być ten sam..
Czy kto mógłby mi pomóc
10 maj 23:36
5-latek: A co to jest wedlug Ciebie symetralna ?
10 maj 23:41
grucha: prosta przecinająca bok trójkąta na dwie równe części, tak najprościej mówiąc
10 maj 23:43
grucha: oczywiście pod katem prostym, prosta prostopadła
10 maj 23:44
5-latek: Dobrze . WieC srodek S odcinka AC xAC= 5 i yAC=2 (wzor na srodek odcinka czyli SAC(5,2)
i teraqz napisz rownanie symetralnej prostej AC i przechodzacej przez punkt S(5,2)
tak samo
Policz wsporzedne srodka odcinka AB i napisz rownanie symetralnej AB
Potem wylicz punkt przeciecia sie symetralnych i dostaniesz wspolrzedne srodka okregu
teraz np dlugosc AS to promiern
10 maj 23:53
grucha: w takim razie rownanie symetralnej prostej AC przechodzacej przez AC:
5=2a+b
Współrzędne środka odcinka AB to S(1,−1)
zatem symetralna odcinka AB to −1=a+b
11 maj 00:02
Bogdan:
Inny sposób i chyba wymagający mniej obliczeń.
okrąg: x
2 + y
2 + ax + by + c = 0,
| | a | | b | |
środek S = (x0, y0), x0 = − |
| , y0 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
długość promienia r =
√x02 + y02 − c
Układ równań:
1) 4 + 4 − 2a + 2b + c = 0 ⇒ c = 2a − 2b − 8
2) 16 + 16 + 4a − 4b + c = 0 ⇒ 32 + 4a − 4b + 2a − 2b − 8 = 0 ⇒ 6a − 6b = −24
3) 144 + 4 + 12a + 2b + c = 0 ⇒ 148 + 12a + 2b + 2a − 2b − 8 = 0 ⇒ 14a = −140 ⇒ a = −10
2) a − b = −4 ⇒ −10 − b = −4 ⇒ b = −6
1) c = −20 + 12 − 8 = −16
| | −10 | | −6 | |
Środek S = (− |
| , − |
| ) = (5, 3), długość promienia r = √25 + 9 + 16 = 5√2 |
| | 2 | | 2 | |
11 maj 00:17
grucha: niestety takich wzorów nie mieliśmy nawet na lekcji, dlatego to nie przejdzie

Ale wielkie Dzięki Bogdan!
11 maj 00:24
Bogdan:
Nie ma tu nic nadzwyczajnego, są to proste przekształcenia, każdy może je sobie sam wykonać.
(x − x
0)
2 + (y − y
0)
2 = r
2
x
2 − 2x
0x + x
02 + y
2 − 2y
0y + y
02 − r
2 = 0
−2x
0 = a, −2y
0 = b, x
02 + y
02 − r
2 = c
| | −a | | −b | |
x0 = |
| , y0 = |
| , r = √x02 + y02 − c |
| | 2 | | 2 | |
x
2 + y
2 + ax + by + c = 0
11 maj 00:32
Bogdan:
Można także rozwiązać taki układ równań:
(x + 2)2 + (y − 2)2 = r2
(x − 4)2 + (y + 4)2 = r2
(x − 12)2 + (y − 2)2 = r2
11 maj 00:35
grucha: A czy potrafisz to zrobić korzystając z wyliczenia symetralnych odcinków? Kompletnie nie mam
pojęcia jak się za to zabrać, dwa pierwsze przykłady z zadania ładnie mi poszły, a teraz
robiąc wszystko analogicznie nie wychodzi nic..
11 maj 00:41
Bogdan:

D = (1, −1), E = (5, 2),
Prosta AB: k
1: y = a
1x + b
1, a
1 = −1,
prosta k
3: y = a
3x + b
3 i D∊k
3 i k
3⊥k
1 ⇒ y = (x − 1) − 1 ⇒ y = x − 2
Prosta AC: k
2: y = 2,
prosta k
4: E∊k
4 i k
4⊥k
2 ⇒ k
4: x = 5
S = k
2∩k
4 ⇒ x = 5 i y = 5 − 2 = 3, S = (5, 3)
Długość promienia r = |AS| = ...
11 maj 01:09
grucha: Rzeczywiście, gdy z tych współrzędnych wylicze promień to wszystko ładnie wychodzi.
Następny przykład zrobiłem bez problemu, dziękuję, jesteś WIELKI!
11 maj 13:32