:)
Mario: (1−tgx)(1+sin2x)=1+tgx
Jak to obliczyc?Probowalem przenosic pierwszy nawias na prawo do mianownika...
10 maj 22:58
pie: Zamienić wszystko na sinx, cosx i pomnożyć razy cosx, jedynkę w drugim też zamienić i będzie
wzór skróconego mnożenia. (Nie sprawdzałem.)
10 maj 23:06
pie: drugim nawiasie po lewej*
10 maj 23:06
pie: Będzie jakoś tak:
(cosx−sinx)(cosx+sinx)
2=(cosx+sinx)
10 maj 23:07
pie: Na lewo i będzie:
(cosx+sinx)(cos2x−1)=0
Dwie opcje, teraz da radę.

(Sprawdź, czy nie zrobiłem błędu.)
10 maj 23:10
lolek:
| | cosx+sinx | |
1+2sinxcosx= |
| |
| | cosx−sinx | |
cosx−sinx+2sinxcos
2x−2sin
2xcosx=cosx+sinx
2sinxcos
2x−2sin
2xcosx−2sinx=0
2sinx(cos
2x−sinxcosx−1)=0
2sinx(1−sin
2x−sinxcosx−1)=0
2sin
2x(−sinx−cosx)=0
2sin
2x=0 ⋁ sinx+cosx=0
cos(x−π/4)=0
10 maj 23:17
pie: −2sin
2x to cos2x−1, czyli mój sposób też dobry.
10 maj 23:21
pie: | | sinx | | sinx | | π | |
(1− |
| )(sin2x+cos2x+2sinxcosx)=(1+ |
| )/*cosx, bo x≠ |
| +kπ |
| | cosx | | cosx | | 2 | |
(cosx−sinx)(cosx+sinx)
2=(cosx+sinx)
(cosx−sinx)(cosx+sinx)
2−(cosx+sinx)=0
(cosx+sinx)((cosx−sinx)(cosx+sinx)−1)=0
(cosx+sinx)(cos
2x−sin
2x−1)=0
(cosx+sinx)(cos2x−1)=0
cosx+sinx=0 lub cos2x−1=0
Dla leniwców.
10 maj 23:29
Mario: dziekuje)
11 maj 00:14