prawd
letsgo: Urna zawiera kartki z liczbami √5, 2 , Pi, 37, √916, 913, √1,
3Pi2, 2,7(3). Z urny losujemy jedną kartkę. Oblicz prawd . wylosowania kartki z liczbą
wymierną.
|Ω| = 9
|A| = 4
P(A)= 49
10 maj 22:40
52: |A|=5
10 maj 22:42
letsgo: 52
| | 9 | |
liczby wymierne to: 2, 37, √ |
| , 913 |
| | 16 | |
oraz
3pi2?
10 maj 22:43
PW: A nawet 6.
10 maj 22:45
52: √1 
i się jeszcze zastanawiam nad 2,7(3)...
10 maj 22:45
52: No właśnie moje przypuszczenia stały się słuszne.
10 maj 22:45
letsgo: PW
| | 3pi | |
Czyli wspomniane wyżej oraz √1 oraz te |
| ? |
| | 2 | |
10 maj 22:46
letsgo: | | 3 | | 9 | | 3pi | | 1 | |
2, |
| , √ |
| , |
| , √1, 9 |
| |
| | 7 | | 16 | | 2 | | 3 | |
10 maj 22:49
PW: 2,7(3) jest zapisem liczby wymiernej w postaci ułamka okresowego (nie musimy jej liczyć,
wystarczy wiedzieć, że to się da zamienić na liczbę wymierną zapisaną w sposób jawny).
10 maj 22:51
Adam: Dzięki wielkie, czyli bez 3pi/2 to nie jest liczba wymierna?
10 maj 22:52
52:
10 maj 22:52
letsgo: Dzięki wielkie, czyli bez 3pi/2 to nie jest liczba wymierna?
10 maj 22:53
letsgo: link kolegi mi się skopiował
10 maj 22:53
Piotr:
nie 3pi/2 tylko ulamek okresowy
10 maj 22:53
letsgo: ok
10 maj 22:53