Wykaż, że funkcja jest malejąca.
Radek: Witam
Mam pytanie jak wykazać, że funkcja −5x2+4 jest malejąca w przedziale 0 do nieskończoności ?
Dziękuje za pomoc
10 maj 22:21
5-latek: Z definicji . Dla kazdego x1<x2 f(x1)>f(x2)
10 maj 22:24
Hajtowy:

Gdzieś tam sobie leci
10 maj 22:26
Radek: Hmyy w sumie ta definicja mi nic nie mówi jak ją wykorzystać

?
10 maj 22:30
PW: Tak jak pisze 5−latek, wziąć dwa dowolne elementy z podanego zbioru: x1 < x2 (niestety
teoretyczne, nie konkretne) i badać różnicę
f(x1) − f(x2)
− jeżeli będzie dodatnia − to znaczy że f(x1)>f(x2), czyli funkcja jest malejąca.
10 maj 22:35
Radek: −5
x12+4+5
x22−4 dobrze

?
10 maj 22:41
Mila:
x1,x2∊(0,∞) (są dodatnie)
badamy dla x1<x2 znak różnicy f(x1)−f(x2)
dla x1<x2 mamy x1−x2<0
f(x1)−f(x2)=−5x12+4−(−5x2+4)=
=−5x12+4+5x22−4=5*(x22−x12)=5*(x2+x1)*(x2−x1)>0⇔
dla x1<x2 mamy
f(x1)>f(x2)⇔f(x) jest malejąca dla x∊(0,∞)
10 maj 22:41
pie: Można jeszcze pochodną policzyć.
10 maj 23:51
Mila:
Na poziomie studiów tak.
11 maj 00:11
pie: Nowa podstawa, druga klasa.
11 maj 00:20