kwadratowa, parametr z konkursu
M: Coś takiego mam.
Dla jakich wartości parametru m jeden z pierwiastków równania (m−4)x2+3mx+m−4=0 jest
mniejszy od 1, a drugi jest większy od 3? Czy wtedy suma pierwiastków jest równa 2? Czy prawdą
jest, że m>0, a czy m<4?
Zrobiłam trzy warunki
1. m−4różne od 0
2. delta >0
3. f(1)*f(3)>0
i dałam odpowiedź trzy razy nie. Jest ok?
10 maj 22:04
PW: Dlaczego warunek f(1)•f(3) > 0?
W zadaniu jest f(x1) = 0 i x1 <1 oraz f(x2) = 0 i x2>3.
10 maj 22:21
M: Bo czy ramiona do góry czy do dołu to wartości f(1) i f(3) są jednakowych znaków czyli ich
iloczyn jest zawsze dodatni.
10 maj 22:26
PW: Już wiem, dobrze piszesz. Niezależnie od współczynnika przy x
2 taki iloczyn będzie
dodatni.
10 maj 22:27
M: Właśnie mi profesor powiedział, że jak dwa pierwiaski są mniejsze od 1 to też jest spełniony
warunek f(1)*f(3)>0. Ale nic więcej nie dodał i teraz nie wiem, chyba ten warunek jest zbędny.
Czy nie?
12 maj 16:48
M: Czy coś tu wiadomo o wierzchołku?
12 maj 18:34
PW: A rozwiązania są tutaj:
250194.
Jak nie M, to k.
Polecam
pigora (bardzo skondensowane) albo moje (rozsiane na "pytania i odpowiedzi").
13 maj 11:52