ciąg dalszy prawd
letsgo:

Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawd. zdarzenia polegającego na tym, że na
każdej kostce wypadła liczba oczek podzielna przez 3 lub na każdej kostce wypadło mniej niż 4
oczka.
Liczę to jako jedno wspólne zdarzenie?
|Ω| = 36
|A| = 10
Zgadza się?
10 maj 22:00
M: MNie wyszło 12 takich par.
1. na każdej kostce wypadła liczba oczek podzielna przez 3 (3,3) (3,6) (6,3) (6,6)
2. na każdej wypadło mniej niż 4 (1,1) (1,2) (1,3) (2,1) (2,2) (2,3) (3,1) (3,2) (3,3)
para (3,3) powtarza się w obu grupach czyli liczymy ją tylko raz. Stśd par jest 12.
10 maj 22:09
Eta:
|A|=12
10 maj 22:10
52: A mi 14

3| (2,1)(1,2)(5,1)(1,5)(4,2)(2,4)(3,3)(6,3)(3,6)(6,6)
mniej niż 4 (2,2)(2,3)(3,2)(1,1)
Razem 14
Ω=36
10 maj 22:14
52: Ajj... źle rozwiązanie zadanie nie do takiej treści...
10 maj 22:15
letsgo: Dzękuje M, Etcie i 52 za próbę.
10 maj 22:17