Jak narysować te wykresy ? Do każdego podpunktu jeden wykres.
Ola: We wspólnym układzie współrzędnych wykonaj wykresy funkcji:
a) f(x)= x−3 i g(x)= |x−3|
b) f(x)= 1/x +1 i g(x)= 1/|x| +1
c) f(x)=√x+4 i g(x0= √|x| + 4
d) f(x)=x2 −1 i g(x)= |x2 −1 |
10 maj 21:32
PW:
Nie narysuję, bo nie opanowałem tej sztuki. Mogę napisać.
Te ćwiczonka mają Ci uzmysłowić różnicę między wykresami funkcji f(x) i g(x) =|f(x)| (punkty
a) i d) oraz między f(x) i f(|x|) (punkty b) i c).
W pierwszym wypadku ta część wykresu, która leży nad osią OX zostaje bez zmian, a leżącą pod
osią należy przekształcić przez symetrię względem osi OX (jak to mówią potocznie "odbić do
góry").
b) Drugi rodzaj zmiany polega na tym, że dla x>0 wykres g(x) jest taki sam jak f(x) − tu nic
nie zmieniamy, bo |x| = x, a więc i g(x) = f(x)), natomiast część wykresu leżącą nad (pod)
ujemną półosią pomijamy, a zastępujemy ją kawałkiem wykresu leżącym po przeciwnej stronie osi
OY − przekształconym symetrycznie względem tej osi.
c) jest najtrudniejsze z tej przyczyny, że dziedziną f jest [−4,∞), a dziedziną g jest cała oś
R. Rysujemy g(x) dla x≥0 a następnie dodajemy do tego drugi kawałek wykresu g leżący nad
ujemną półosią − symetryczny do tego poprzedniego względem osi OY.
10 maj 22:12
Insane: co do podpunktu b, to tutaj zmienia się i to sporo. Cała funkcja "kopiuje się" z prawej strony
na lewą.
Tak mi się przynajmniej wydaje, z zadań z roszerzenia.
10 maj 22:18
5-latek: Witam
PW
Wlasnie sie nauczylem .
Klikasz na rysuje i pojawi sie siatka Nastepnie klikasz na okienko z ukladem wspolrzednych i
potem na sitake kilikasz raz i rozciagasz myszka zeby dostac wieksze kratki .
W okienko gdzie piszse y= wpisujesz wzor funnkcji i klikasz na okienko z wykresem . Mozesz
rowniez zmienic sobie kolor na inny niz czarny
10 maj 22:18
jakubs:

Czerwony to |x−3| czarny x−3
10 maj 22:22
jakubs:
10 maj 22:28
jakubs:

Czarny (x+4)
(1/2)
Czerwony (|x|+4)
(1/2)
10 maj 22:31
jakubs: Czarny √(x+4)
Czerwony √(|x|+4)
10 maj 22:33
jakubs:

Czarny x
2−1
Czerwony |x
2−1|
10 maj 22:34
jakubs: Na niektórych kiepsko widać, bo się pokrywają, ale jak mają być na wspólnym układzie to są
10 maj 22:35
PW: Dziękuję, koledzy. Wspólnymi siłami praca domowa odrobiona
10 maj 22:38
Ola: Dziękuje wam bardzo!
11 maj 10:56
5-latek: To dobrze z e dziekujesz ale czy to rozumiesz ?
11 maj 11:06
zawodus: Ja rozumiem

Teraz zadamy Oli pracę domową i sprawdzimy
11 maj 11:09